Söndag och det fick faktiskt bli denna goda rätt idag. Ingen dag är helig för köttfärssås med spagetti, frånsett måndag som är – Korvmåndag

Dessa ingredienser använde jag idag:

·         Färs

·         Vitlök

·         Gul lök

·         Riven morot

·         Stjälkselleri

·         Krossade tomater (Mutti)

·         Salt

·         Svartpeppar

·         En skvätt rött vin (inte ett måste)

·         Lite färska tomater som jag tyckte gjort sitt

·         En klick tomatpuré (inte ett måste)

·         Örtsalt Toscana

Man måste inte ha rödvin i köttfärssåsen. Är det söndag så är det! När det gäller Örtsalt Toscana så är det första gången jag använder det. Blev jättegott! Smaka dej fram. Inget dyrt örtsalt, men gott och dessutom ekologiskt för den som tycker det är viktigt. Betalade mindre än 30 kr för 200 gram. Hittar du det inte i din matbutik kan du beställa på Apotea.se , snabbt – billigt - och fraktfritt. Frånsett läkemedel har Apotea mycket som är användbart i köket. Jag beställde en del salt och kryddor. Bättre än att springa och leta i hyllorna, tycker jag. Det är ju fraktfritt.

Om du som jag har lite trista tomater hemma, hacka ner dessa och släng i grytan. Mat ska inte kastas!

Gott att strö lite parmesan över maträtten. Jag brukar skära ner i bitar och lägga i frysen och plocka upp en liten bit när det behövs. Tipsade en matduktig svärson om detta. Ett bra tips till en barnfamilj, trodde jag. Svaret jag fick:

·         Ingen idé, den tar slut fort. Pojkarna älskar Parmesan.

Gött, att killarna älskar denna goda ost, tänkte jag. Vet även två skånska killar i Dubai som är galna i parmesan. Lovar bjuda er alla fyra på Parmesan då vi ses. Det blir en rejäl bit från Olssons ost i Kristianstad.

Nu till det viktigaste. Låt köttfärssåsen puttra minst två timmar, eller längre om du har tid. Gärna 5-6 timmar. Som jag skrivit i ett tidigare blogginlägg: ” ju längre ju bättre”. God, godare, godast, skulle jag kunna säga. Allt handlar om tid. Ta den tid du har möjlighet till. Har du riktigt bråttom så låt det bara bli klart och servera. Ännu en gång, allt handlar om ”tillgång” till tid.

Vad det gäller spagettin hänvisar jag till tidigare blogginlägg. Du får bläddra i bloggen själv. Kan sammanfatta mina fyra huvudregler:

·         Koka alltid pastan 1 min kortare än det står på paketet

·         Spola aldrig kallt vatten över nykokt pasta – om du inte vill ha kall eller klibbig pasta

·         Onödigt att hälla olja över pastan innan du serverar den. Den blir i och för sig lite blank men smakar inget extra. Oljan droppar mest ner på dina kläder

·         Använd lite pastavatten när du skakar om den i grytan då den lämnat durkslaget

La på lite vildroccula som jag odlat Den är god. Ta inte överdrivet mycket.Odla själv i en kruka, det har alla möjlighet till. Vräk ner lite frö i en stor kruka, rätt vad det är växer dom upp, du behöver inte vara Einstein för att göra detta , du behöver bara en lämplig kruka, jord, hönsgödsel och frö. Köp gärna frö med titeln "vild ruccola". Bry dig inte om vad det står om avståndet mellan varje frö, skit i det. Du får skörd ändå. En hel kruka att skörda. Fantastiskt gott.