Smörstekt koljafilé med tillbehör som heta räkor, grönkål och någon potatis är inte dumt. Fiskfiléer är något av det godaste som finns i fiskväg.


Stekt koljafilé
  • Skölj och torka av fisken
  • Låt fisken få smak av salt. Det viktiga är att saltet får dra in i fisken. Ingen brådska i det fallet
  • Stek fisken i medelvarmt stekjärn med ganska mycket smör och lite olja. Steker du på för svag värme och länge tycker jag fisken blir mer kokt än stekt. Med för hög värme vill den gärna fastna i järnet. Se gärna till att fisken är torr när du lägger den i stekjärnet. Ska du steka mycket fisk är det klokt att steka lite åt gången så du inte får stekjärnet fullt av vatten. Då blir fisken inte god
  • Stek några minuter på varje sida
Heta räkor
  • Blanda ihop en sås med lite styrka
  • Passerade tomater smaksatt med Srirachasås, gärna thailändsk, och några stänk cayennepeppar 
  • Smaka av så din smak sitter i såsen
  • Blanda ner skalade räkor
  • Låt stå i kylen några timmar
Grönkål
  • Skölja och ansa grönkålen 
  • Stek grönkålen i olja tillsammans med riven vitlök och lite salt
  • Stek tills kålen börjar bli mjuk
Servera gärna med några kokta småpotatisar.