Det är ganska uppenbart att smörgåsar går hem hos de flesta. Kan väl inte vara på annat sätt med tanke på:

  • Alla bakböcker som presenteras på bokdiskarna
  • Hur stora brödhyllorna är i livsmedelsbutikerna
  • Att det blivit populärt att baka eget bröd med surdeg
  • Över 50 kg bröd äts per person i Sverige varje år. Enligt beräkningar av personer som har koll. Samtidigt blir jag förvånad över att endast 3% bakas i de svenska hemmen
  • På bensinstationerna är det oftast lättare att hitta en baguette än torkarblad till bilen
  • Smörgåsbutiker är ingen ovanlighet
Jag har inget emot en smörgås, tvärtom så äter jag det varje dag. Vilket jag vågar påstå att alla gör.
Vilka smörgåsar är dina favoriter? Mina favoriter är:
  • Leverpastej med inlagd gurka
  • En macka med en tjock bit ädelost av något slag
  • Stekt ägg och falukorv
  • Stekt inlagd strömming
  • Knäckebröd med kaviar på tub från Klädesholmen
  • Kokt ägg med ansjovis
  • Hemlagade köttbullar och hemmagjord rödbetssallad
  • Sist men inte minst smörgåsen på bilden ovan

Smörgåsen på bilden ovan kan du göra så här:
  • Klyv en ciabatta stek skivan lätt i  lite olja. Inte "skorpsidan"
  • När du tycker brödbiten fått lite värme, lägg den på en tallrik
  • Sprid någon typ av salladsblad över brödet
  • Ringla basilika- chiliolja över salladen
  • Lägg några skivor lufttorkad skinka ovanpå 
  • Soltorkad tomat har också sin plats på den här smörgåsen 
  • Njut av mackan!
Vid ett besök i Prag, innan pandemin, tittade jag in i en smörgåsbutik som saluförde smörgåsar. Det var inga små pjäser som fanns bakom disken. Kolla här: