Det finns mycket gott du kan göra med smördeg. Utmärkt till olika bakverk, jag tänker då exempelvis på croissanter, pizza med smördeg som botten är inte heller dumt.

När jag gör något med smördeg köper jag en smördegsrulle i livsmedelsbutiken. Tittar på innehållsförteckningen så att degen verkligen innehåller smör och inte bara en massa olja, typ palmolja. En bra smördeg från butiken tycker jag funkar som ett substitut till en hemgjord smördeg.

Om du köpt en rulle smördeg kan du exempelvis göra så här:

  • Stek tärnad bacon, låt den rinna av på ett hushållspapper som placerats på en djup tallrik
  • Värm ugnen till den temperatur som smördegsförpackningen rekommenderar
  • Rulla ut smördegen på en bakplåt
  • Dela degen i 4 rutor
  • Portionera ut bacon i mitten på varje ruta
  • Några soltorkade tomater passar bra ovanpå baconet. Välj gärna en sort som inte ligger i olja. Det finns en sort som jag tycker passar bra, DOMATES heter den och finns i många vanliga matbutiker
  • Pensla kanterna på smördegsrutorna med vispat ägg, vik över degen så att du får ett litet paket
  • Tryck till kanterna, antingen med fingrarna eller med en gaffel som redskap
  • Pensla ovansidan på smördegen med uppvispat ägg och sprid över lite sesamfrö

Det här tycker jag är gott och kan mycket väl serveras som en förrätt eller som tilltugg. Inte heller fel som en lunch. Färska tomater, basilika och några soltorkade tomater på tallriken är gott tillsammans med smördegsknyten. Har du två knyten på din tallrik blir det en hel middag.