Köttfärs är en vara som det går att göra mycket gott med. Det mest vanliga är kanske spagetti med köttfärssås. Därmed inte att förglömma klassiska rätter som köttbullar och pannbiff.

Provade på att baka in köttfärs i smördeg

  • 500 g blandfärs
  • Tillaga färsen på samma sätt som när du gör köttfärssås. Tillsätt inte krossade tomater eller passerade tomater
  • 3 msk tomatpuré ska däremot tillsättas
  • Är du förtjust i tacoköttfärs skulle du kunna tillaga det som fyllning
  • Sätt ugnen på 200 grader
  • En rulle färdigköpt smördeg innehållande smör, vilket inte alla gör
  • Rulla ut smördegen på en ugnsplåt beklädd med bakplåtspapper. Picka degen med en gaffel
  • Lägg köttfärsblandningen på mitten av degen
  • Riv över ost
  • Vik degen över köttfärsen och tryck ihop så att blir någorlunda tätt
  • Pensla med ett uppvispat ägg
  • Grädda i ugnen 30 minuter eller tills smördegen fått fin färg
Rödkålssallad
  • Färsk rödkål. I mitt fall importerad från Italien, så här i april månad
  • Strimla kålen. Lägg i en skål salta och krama spänsten ur rödkålen
  • Dressing gör du med olja, vinäger, några droppar vatten, salt och svartpeppar
Smördeg sägs ha uppfunnits av en fransman i början av 1600-talet när han skulle baka en riktigt närande kaka till sin klene far.