Isterband tillhör något vi äter här hemma några gånger om året, när vi springer på isterbanden vi tycker bäst om. Det är en lite speciell smak på grund av sin syrlighet.

Lättlagat. Bara att picka isterbanden och sedan tillaga dem i ugnen på 150 - 175 grader 10-15 minuter.

Gott till denna korvsort är stuvade grönsaker. Morötter, ärtor, rättika och potatis passar bra.

Enkelt att tillaga, precis som isterbanden. Koka grönsakerna (lägg i ärtorna de sista minuterna av kokningen) och under tiden dessa kokar klart kan du göra stuvningen sedan är det bara att låta grönsakerna rinna av i ett durkslag och sedan blanda ner dem i stuvningen. Smaka av med salt och peppar eller andra kryddor som står på din topplista.

Skulle du vilja veta mer om isterbandens historia kan du följa länken:

http://smakasverige.jordbruksverket.se/produkter/produktarkiv/smalandskaisterband.257.html

Rättika har jag köpt några gånger och använt det i grönsakssoppa. Denna grönsak har en lite pepprig smak. Inte någon smak som tar över eller stör. Oftast är rättikorna väldigt stora men jag brukar rota i disken med rättikor och hitta en som är lite mer lagom i storlek. Läste på någon matsida att rättika är som en förvuxen rädisa. Det stämmer inte! Har själv plockat upp förvuxna rädisor, runt 3hg, dessa var inte ätbara. Smakade inte något, kändes mest ”träiga”. En rättika är som jag skrev ovan lite pepprig och definitivt inte träig. Rättika är däremot väldigt lik rädisan i sin smak.

Rättika är en rotsak jag kommer att återkomma till.