Isterband är en delikatess, speciellt om de är extra syrliga. Provade på att grilla dessa läckerheter idag.

Grillningen: Isterband har lätt för att spricka, det är min erfarenhet. Några ytliga snitt i korven så blir det lättare undvika detta. En fin glöd sedan får du prova dig fram, lite fram och tillbaka från själva glöden och sedan vid sidan om. Som alternativ kan du prova att lägga isterbanden en bit från glöden och sätta på locket över grillen. Håll dock ett vakande öga så att inte hela härligheten spricker för mycket.

Stuvad vitkål och lite blomkål: Nu när vitkålen är som färskast är den också som godast, tillsammans med några blomkålsbuketter är det rysligt gott. Koka kålen en kort stund i vatten på svag värme. Är du lyckligt lottad kanske du har lite riktig grönsaksbuljong från någon dag tillbaka. Sjud kålen i det.  Om inte då är inte en grönsaksbuljongtärning fel i kokvattnet, du behöver inte salta.

Stuvningen kokar du ihop av smör, mjöl och mjölk. Det kan vara kul att prova sig fram lite med kryddningen, behöver inte alltid bara vara salt och peppar. Finns många andra kryddor som passar till stuvade grönsaker. Med lite nyplockad persilja på stuvningen och likaledes rucola, toppat med tomater, då pratar vi grönsaker.

Lite om buljongtärningar: Läs gärna på förpackningen om innehåll och kolla E-nummer på www.aktavara.org. Jag har hittat en billig tärning i sortimentet som jag tycker är etiskt och moraliskt bäst. Gör ingen reklam för än den ena eller andra. Kanske finns bättre den jag hittat, helt upp till dig att leta och finna. Rekommendera gärna om du hittar något bra!

Isterband är i alla fall en småländsk stolthet, tycker jag.