Jag föredrar att kalla detta kött för slaktarbiff. Om jag minns rätt är det första gången jag äter eller lagar slaktarbiff. I vart fall första gången jag tillagar det.

Slaktarbiff är styckningsdetalj från nöt som egentligen heter njurtapp.

Njurtapp klingar inte som något välsmakande för mig. Men det är faktiskt rent kött och inget annat.

Om du vill laga till slaktarbiff är det enkelt:

Vänd köttet i salt och peppar. Lägg köttet i en het stekpanna. När du brynt slaktarbiffen går det utmärkt att ställa in den i ugnen på 175 grader ca 10 minuter. Det sägs att 60 grader är den perfekta innertemperaturen för njurtapp, jag föredrar lite högre temp. En köttermometer är på sin plats. Låt köttet vila inlindat i bakplåtspapper innan du serverar. Innan köttet åker in i ugnen, riv gärna lite vitlök och fördela då på köttets ovansida.

Vad ska jag då kunna servera denna läckerhet tillsammans med? Tänkte att blomkålspuré kunde passa bra. Enkelt att bara ta blomkålsbuketter och koka i saltat vatten tills de känns mjuka. Hälla av vattnet och ånga av och mixa tillsammans med smör och lite svartpeppar.

Om du funderar på att tillaga slaktarbiff, njurtapp, och aldrig gjort det tycker jag att det är på sin plats att googla-runt lite och sätta dig in i denna köttdetalj och maträtt. Om du inte vill googla då finns en bra artikel här:

https://happycharlotte.com/2017/02/03/slaktarbiff-onglet-hanger-steak-njurtapp/