Nu är jag riktigt glad - Skreitorsken är här! Det har varit tunnsått med skrei hos fiskhandlaren. Varför vet jag inte. Beror det på klimatförändringarna?

Skreitorsken är fastare, och vitare kött än den vanliga torsken. Dessutom har den även ett delikatare kött.

Normalt fiskas skrei från januari till april i de norska vattnen då den letar sig in till grundare områden, till fjordarna kan jag tänka mig.

Köper du skreifilé kan du ofta få filéer som påminner om torskrygg. Tjocka och fina!

Äntligen är den här hos oss!

  • Låt skreifiléer smaka på salt innan du gör något annat med den
  • Värm ugnen till 125 grader
  • Ner med fisken i en ugnsform
  • För en sås till fisken valde jag för första gången en genväg. Abbas citron & dillsås. Hittade den till extrapris i en butik för 10 kr
  • Häll såsen över fisken
  • In med formen i ugnen
  • Som vanligt upprepar jag: Håll koll på fiskens temperatur och ta ut formen från ugnen då innertemperaturen är 48 grader. Då är fisken som godast!
  • Gör en enkel potatissallad till fisken
  • Koka 1/2 kg potatis. Små potatisar eller dela om de är stora
  • Under tiden potatisen kokar och fisken är i ugnen kan du röra ihop en dressing till potatissalladen:
  • 2 tsk sherryvinäger
  • 1 msk vatten
  • 3 msk rapsolja
  • 2 tsk dijonsenap
  • Salt och mald svartpeppar, efter smak
  • När potatisen är kokt, häll av vattnet och ånga av
  • Häll dressingen, blanda ihop
  • Ner med några småtomater, sallad av något slag,några basilikablad och kapris 
  • Blanda tillsammans med potatis och dressing
Nu är skreitorsken, sås och potatissallad färdig att serveras!

Missa absolut inte skreitorsken nu när den finns att tillgå under en kortare tid på året!

Ett par fina bilder på skrei: https://havsfiskeguiden.se/vad-ar-skrei/