Inspiration till denna rätt fick jag från Svenska Dagbladets bilaga Mat&Resor. Då det är säsong för skrei eller skreitorsk som vi ofta säger i Sverige föll mitt val på filéer från denna utsökta fisk. Det går säkert bra med andra sorters fisk.

Till fisken bestämde jag mig för puré av jordärtskocka, potatismos eller kokt potatis passar också. 

Fisk för fyra

  • 600 g filé av skrei eller annan fiskfilé. Älskar ni fisk, snåla inte med fisken. Då ska fiskmängden ökas, om så är fallet
  • 1/2 finhackad gul lök
  • 1 dl mandelspån
  • 2  msk ströbröd
  • Hackad persilja
  • Rapsolja till stekning
  • Salta fisken
  • Stek löken i oljan tills den blir mjuk
  • Lägg i mandeln och låt den få lite färg
  • Dra bort stekjärnet från värmen, blanda i ströbröd och persilja
  • Dela fisken i fyra portionsbitar, lägg i en smord form
  • Fördela mandelröran ovanpå
  • Gratinera i ugnen, 200 grader ca 12 minuter
Jordärtskockspuré
  • Skala och dela jordärtskockor i mindre bitar
  • Kok i saltat vatten
  • Häll av vattnet i en skål
  • Mixa skockorna tillsammans med smör, späd med kokvattnet om det behövs
  • Smaka av vitpeppar
  • Skalar du skockorna i god tid innan tillagning kan du låta dem ligga i vatten med lite vitvinsvinäger för att minska risken att de mörknar
Tomatsallad
  • Delade tomater
  • Några tunnskivade rädisor
  • Olivolja
  • Bara att sprida över lite grovkornigt havssalt och blanda ihop
Glöm inte att det är skreisäsong när du handlar fisk!