Den här veckan är förmodligen sista möjligheten att kunna köpa Skreitorsk den här fiskesäsongen, sedan är fisket över. Jag hade tur idag och fick min favoritfisk.

Tillagningen kan göras så här:

 Skreitorskfilé så klart, 1 gul lök, 2 skivade tomater, ett par rivna vitlöksklyftor, chiliflakes efter smak, tomatpuré, fiskbuljong, olivolja, socker, salt och svartpeppar.

Hur du behandlar skrejtorsken innan ugnen har jag inga synpunkter på. Det finns väl bara två alternativ, antingen rimma den lätt eller salta direkt på filéerna. Gör det du tycker känns bäst, har du en gång rimmat tror jag du fastnar för det, för smakens skull.

Riv vitlöken och hacka den gula löken. Bryn lökbitarna mjuka utan att de tar färg. Tillsätt chiliflakes samt tomatpuré och stek en kort stund tillsammans med löken. Häll i 1 dl fiskbuljong och krydda med salt, socker och svartpeppar.

 Lägg skreifiléerna och tomatskivorna i en ugnssäker form, blanda lite olivolja med tomatsåsen och ringla den över fisken och tomaterna. Skulle du tycka att tomatsåsen blir, i ditt tycke, för tunn då kan du gärna hälla i lite vanlig chilisås.

175 grader i ugnen och det hela är klart på 20 minuter.

Mycket gott med nypotatis till en riktigt fin skreifilé , men NEJ jag vägrar betala runt 300-400 kr/kg för svenska nypotatis. Det finns inte på kartan, det fick bli importerad ”färskpotatis” för 15kr/kg. Smaken är inte i närheten av den svenska men gränsen går någonstans. Eller hur?

Njut av den norska torsken när den är som bäst!