Dags att festa på fisk! Citron och fisk hör ihop därför blir det citronsås till fisken. Ugnsrostad röd spetskål är en höjdare som är gott till det mesta. Några stekta potatisar på tallriken går inte heller av för hackor.

Potatis

  • Stekt potatis är inga konstigheter. Min rekommendation är att tänka stekt potatis dagen innan. Kok lite extra potatis dagen innan stekt potatis står på programmet. Då går det snabbt kommande dag.
Rostad röd spetskål
  • När jag rostar kål i ugnen brukar jag oftast göra det på 225 grader i 20 minuter. Nu blir det på lägre värme och längre tid. Inte för att kålen blir bättre men det är gott att ha rätt temperatur på ugnen när fisken ska in
  • Värm ugnen till 125 grader
  • Klyfta spetskål
  • Blanda ihop lite olivolja och japansk soja. Pensla snittytorna på kålen
  • In i ugnen, räkna med att kålen behöver ca 45 minuter
Skreirygg
  • Dela fisken i lagom portionsbitar, torka av med hushållspapper. Salta fisken eller helst ska den rimmas. Du kommer att märka skillnad!
  • När spetskålen varit ugnen i 30 minuter kan det vara lämpligt att ställa in fisken
  • Håll koll på fisken med en termometer. Som vanligt håller jag fast vid 48 grader som innertemperatur
Citronsås
  • Lika delar grädde och crème fraiche
  • Rivet skal från citron
  • Citronsaft
  • Fiskbuljongtärning
  • Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt sjuda
Enligt expertisen rimmar man skrei så här:
1 liter vatten och 1 dl salt. Sjud saltet i 2 dl vatten så att det löser sig. Tillsätt resten av vattnet och skalet från 1/2 citron. Kyl ner. Rimma fisken i lagen 30 minuter. Torka av försiktigt. Förvara skreien i kylen tills tillagningen. 
Rimningen kan, om man vill, genomföras redan dagen innan.

En personlig reflektion är att bara använda 1/2 dl salt till 1 liter vatten. Det är är bara att välja utifrån tycke och smak. Använd gärna finkornigt havssalt, det smälter lättare i vatten

Tipset hämtat från Seafood from Norway.