Årets säsong för skrei börjar lida mot sitt slut. I år har skrei varit förhållandevis dyr, i mitt tycke. Andra år har den hoppat upp och ner i pris. Rena vrakpriset vissa veckor. Men i år har den i min fiskbutik legat på i stort sett samma pris. Varför har jag inte en aning om. Fiskhandlaren håller med mig om priset på skreien. Han har haft svårt att göra klipp för att sedan sälja till extrapris.

Då säsongen lider mot sitt slut bryr jag mig inte så väldigt mycket om priset. Kan likväl köpa den finaste och godaste fisken som finns som en bit oxfilé. Så resonerar jag som fiskälskare.

En god fiskmiddag med skrei kan exempelvis göras så här:

  • Lägg skreiryggen i saltlag 30 - 60 minuter. 1 liter vatten och 1/2 dl finkornigt havssalt
  • Ta upp fisken, torka av den med hushållspapper
  • Tillaga i ugnen på 100 - 125 grader, 48 grader som perfekt innertemperatur på fisken. På låg ugnstemperatur blir fisken saftigare och innertemperaturen fortsätter inte att stiga när fisken tagits ur ugnen. 
Sparris
  • Bryt av den träiga delen på sparrisen. Bara att böja sparrisen så bryts den träiga delen av
  • Skär av knopparna ca 5 cm ner på stjälken
  • Skiva resten i skivor om ett par centimeter
  • Fräs allt i ett stekjärn med olivolja
  • När du servera är det gott att göra det med grovkornigt havssalt
Senap- och pepparrotskräm
  • Till 2 portioner tycker jag det är lagom med 1 dl grekisk fettfri yoghurt (Larsas yoghurt), 2 msk majonnäs, 1 msk pepparrotskräm (Chrzan tarty) och 1 msk dijonsenap
  • Du behöver inte smaksätta krämen med salt eller peppar, du har så fina smaker i både pepparroten och dijonsenapen 
Potatis
  • Råstekta delade delikatesspotatisar
Kanske blir detta sista middagen med skrei 2022!?