Med risk för att uppfattas som ensidig när det gäller fisk kommer här skreirygg igen. Kanske blir det skreitorsk för sista gången i år, även om den fortfarande finns att tillgå. Sedan blir det uppehåll till någon gång i januari 2022.

Skreirygg med senapssås, ugnsbakad spetskål och potatis

Hur tillagas skreitorsken?

  • Plockar följande från tidigare inlägg om hur jag tillagar vit fisk:
  • Lägg  fisken i saltlag 30 - 60 minuter. Vatten blandat med 10% salt
  • Ta upp fisken, torka av den med lite hushållspapper
  • Tillaga i ugnen på 100 - 125 grader. Upprepar med en papegojas envishet, 48 grader som perfekt innertemperatur på fisken. På låg ugnstemperatur blir fisken saftigare och innertemperaturen fortsätter inte att stiga när fisken tagits ur ugnen. Det är vad jag fått lära mig
Spetskål
  • Skär skivor av spetskål, ringla olivolja över skivorna, salta och peppra, kanske lite chiliflakes.Tillaga i ugnen på 225 grader tills kålskivorna fått lite färg
  • Ta ut kålen från ugnen och sänk värmen till 100 - 125 grader
  • När fisken tillagas kan du ställa in formen med kål igen ta ut de båda formarna när fisken är klar
Senapssås
  • Lägg 1/2 pkt bruna senapsfrö i blöt någon timme eller över natten. Lagom mängd frön till 5 dl sås
  • Kör senapsfrön tillsammans med lite vatten i en mixerbägare med stavmixer. Detta är ett bekvämt sätt, smakresultatet är inte lika bra som när senapsfrö mals på det gamla traditionella viset. Det gör man så här: http://moggeboysmat.bloggo.nu/Lutfisk-i-oktober/ 
  • Tillaga en vit grundsås, smaksätt med krossade senapsfrö, salt och peppar

Skrei kan tillagas på olika sätt och med många olika tillbehör och såser. Alltid lika gott.