Dags för veckans skreitorsk. Förmodligen inte så lång tid kvar tills vi får vänta nästan ett år på att den dyker upp i fiskdiskarna igen. Inget att gråta över, det är bara att följa naturens gång. Så länge det finns tillgång är det bara att ha den uppskriven på inköpslistan. 

Skreirygg

  • Lägg i saltlag 30 - 60 minuter. Vatten blandat med 10% salt
  • Ta upp fisken, torka av den med lite hushållspapper
  • Tillaga i ugnen på 100 - 125 grader. Upprepar med en papegojas envishet 48 grader som perfekt innertemperatur på fisken. På låg ugnstemperatur blir fisken saftigare och innertemperaturen fortsätter inte att stiga när fisken tagits ur ugnen. Det är vad jag fått lära mig.
Citronsås
  • Tvätta en citron, riv skalet från halva citronen väldigt fint, använd zeztjärn om du har
  • Pressa ur saften från en 1/2 citron och blanda med 2 dl grädde, tillsätt en grönsaksbuljongtärning
  • Koka upp försiktigt och sjud såsen i runda tal 5 minuter
  • Blanda ut 1/2 msk majsstärkelse med lite vatten i vispa ner i såsen. Koka upp
  • Blanda i citronskalet
Sallarosso
  • Jag stekte Sallarosso. Får säga att det var något av det sämsta jag gjort. Salladen innehåller mycket vatten och kokar mer än den steker. Möjligen kan den fungera att köra i ugnen på högsta temperatur och ugnen på grillelement. Rekommendera istället denna krispiga sallad i en "vanlig sallad" med dressing, det är gott.
Ännu en skreimiddag i år, fjärde i ordningen! Det är gott med skrei!