Den vanliga torsken är en god fisk. Skreitorsk däremot slår den ”vanliga” torsken med några steg. Oftast håller skreien ett högt pris under den korta perioden den fiskas. Jag har haft turen att springa på skreitorskfilé till ett fördelaktigt pris. Det var bara att slå till!

Är du intresserad av att veta mer om skreien finns en sammanfattning här:

https://mittkok.expressen.se/artikel/skrei-allt-du-bor-veta-om-den-norska-torsken/

Tillagningen kan göras på olika sätt och serveras därefter. Ett förslag är att göra så här:

Rimma fisken, gör en bädd av tomater och förslagsvis gröna bönor, salta och peppra lite. Har du citron hemma är det gott att pressa lite citron över grönsakerna. In i ugnen på 200 grader i ca 10-15 minuter, ta ut formen. Sänk värmen till 150 grader. Lägg filébitarna ovanpå grönsakerna i formen, peppra med svartpeppar. Kör klart allt i ugnen 8-10 minuter.

Istället för en sås, kall eller varm, eller varför inte skirat smör föreslår jag chilimarinerade räkor. Det görs enklast så här:

Skala räkor, färska eller frusna, blanda en sås bestående av vanlig chilisås och srirachasås. Tänk på att den sistnämnda är stark, smaka av. Blanda räkor med såsen och marinera i kylen någon eller några timmar.

Är du intresserad av att veta ännu mer om skrei finns ytterligare att läsa på denna länk:

http://www.mynewsdesk.com/se/seafood/pressreleases/nu-aer-det-aentligen-skreisaesong-1295193