En riktigt äkta schnitzel brukar vara ett stycke rejält utbankad bit kalvkött från kalvens innanlår. Då har den namnet Wienerschnitzel. Jag har fått smaka fantastisk schnitzel i Tjeckien, om det kalvkött kommer jag inte ihåg, det var några år sedan. Tunn och utbankad  var den i vart fall så att tallriken svämmades över av köttet. 

På en kvarterskrog avnjöts denna fantastiska schnitzel. I varje Tjeckisk stad finns det i minst en kvarterskorg i varje stadsdel. Om du åker till Tjeckien ska du absolut besöka en kvarterskrog och smaka deras schnitzel och en god inhemsk öl till maten. Med lite tur kan du få smaka på öl bryggd i samma stadsdel där kvarterskorgen är belägen.

 Nu blir det schnitzel från fläskkött. Inte alls fel, i mitt tycke.

Vill du göra egna schnitzlar kan du köpa en skinkstek eller en picnicbog och skära skivor, nästa steg blir att banka skivorna riktigt tunna. Använd en brödkavel som "hammare". Lägg skivorna på en skärbräda och täck med lite plastfolie. Banka på tills du är nöjd!

Som en passus kan jag nämna att mina schnitzlar "bankades" ut i butiken. Bekvämt! Fråga du också om butiken kan fixa det. Tror inte att köttdisken i en livsmedelsbutik gör det som ett hantverk utan det finns nog en maskin bakom kulisserna som fixar det hela. Det syns om det är spår av räfflor i schnitzlarna.

Nästa gång jag gör schnitzel blir det med kött från Vistagårds Gris. Där bankar man ut köttet så schnitzlarna liknar de jag beskrivit från tallriken i Tjeckien.

Nu ska vi laga mat!

  • Utbankade rumsvarma schnitzlar
  • Ta fram 3 tallrikar! 1 med mjöl, 2 med uppvispat ägg och 3 med ströbröd. Nummer 1 ska innehålla mjöl, salt, svartpeppar och ett stänk av cayennepeppar
  • Vänd i nummer 1 och skaka av överflödigt mjöl
  • Ner i det uppvispade ägget
  • Till sist i ströbrödet
  • Stek i rapsolja och lite smör
  • Räkna med 4 minuter på varje sida. Kanske mer, skär i en schnitzel och kolla att den är riktigt genomstekt. Har du rejält bankade schnitzlar kan du kort stektiden betydligt, köttet är ju väldigt tunt

Sås
  • 2 dl grekisk youghurt
  • 3 msk majonnäs
  • 1 dl hackad eller avriven dill från stjälkarna
  • 2 msk  sardellcrème
  • 4 msk kapris
  • Blanda allt till en kall sås
En fläskschnitzel kan med fördel serveras tillsammans med kokta gröna ärtor, citron, lite extra kapris och en tomatsallad blandad med hackad lök.

Riktigt god tomatsallad kan du göra genom att bryna gul lök tillsammans med brunt farinsocker och sedan låta tomaterna vara med några minuter. Blir lite som salsa. Ugnsrostade potatisklyftor passar också fint till en schnitzel. Du kan med fördel välja att göra egen pommes, istället för potatisklyftor.