Skinkfärs ska tankemässigt inte blandas ihop med fläskfärs. Färsen är betydligt magrare än fläskfärsen. Är det äkta skinkfärs, mald enbart av grisens skinka så bör den bara innehålla 3 - 5 % fett. Riktigt fin fläskfärs, som jag ofta använder, innehåller något mindre än 10% fett. Den färsen är mald i närbutikens chark och kostar inte mer än i storbutiken inne i staden. Dubbelt så mycket fett kan du finna i ICA:s fabriksmalda fläskfärs. Högt pris på fett, med andra ord.

Skinkfärs är perfekt till pannbiff och färsen kan enkelt smaksättas med ägg. potatismos och crème fraiche utan att den blir tunn så att biffarna faller isär då de steks. 

Mina skinkfärsbiffar:

  • 1/2 kg skinkfärs
  • 1 ägg
  • 3 msk kall potatismos
  • 2 msk crème fraiche
  • Ett stort knippe färsk persilja som finhackats
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk torkad timjan
  • Röd peppar och lite örtsalt
Blanda ihop färsen och forma till biffar. Stek biffarna i smör och rapsolja så att de är riktigt genomstekta. Ungefär 5-6 minuter/sida. Skär i en biff och kolla att köttet inte är rött!
Håll biffarna varma i ugnen på ca 75 grader.

Löksky:
  • Skiva 1 gul lök
  • Fräs i samma stekjärn som du använde till biffarna
  • Pudra över brunt farinsocker och fräs tills löken får lite färg och är mjuk
  • Tillsätt lite smör, om det behövs
  • Ett par deciliter vatten blandas med fördel ner i stekjärnet tillsammans med en buljongtärning, jag använder oftast grönsaksbuljongtärning
  • 1 tsk sherryvinäger ger extra god smak
Dags att servera! Potatismos, lingonsylt och lite sallad, då blir det fulländat!