För mig börjar påskhelgen på skärtorsdagen, idag alltså. Ägg står i centrum under påsken. Läste i tidningen att vi förväntas sätta i oss 50 miljoner ägg under påsken. Det bör därför inte råda någon tvekan om äggets centrala roll i påskatider.

En maträtt som innehåller många ägg är skånsk äggakaka. Mycket gott tillsammans med stekt fläsk och rårörda lingon. Inte att förglömma är att det är en mycket mäktig maträtt.

Här hemma är den skånska äggakakan en perfekt inledning på påskhelgen.

Ett recept på  riktig äkta skånsk äggakaka:

https://www.countrysidehotels.se/recept/skansk-aggakaka-med-varmrokt-flask/

Det kan vara lätt att dra sig för att tillaga en äggkaka på spisen, det är lite jobb med det. Värst av allt, det kan lätt gå i stöpet när den ska vändas med en tallrik. Kanske inte för alla men för många av oss amatörer. Tycker någon att det är lätt som en plätt då tycker jag att spisen ska användas. Om inte kommer här ett förslag som inte gör att äggakakan smakar sämre:

”Skånsk äggakaka. Tror att man kan dra sig för att tillaga det. Krångligt att hålla på att ”dra ihop smeten” i stekpannan och dessutom vända den på en tallrik och sedan ner i stekpannan igen. Gör det enkelt, istället. Rör ihop smeten till en äggakaka, häll den i en stekpanna, in i ugnen på 200 grader. Håll koll så den gräddas på ett fint sätt, nagga den ett par gånger under tillagningen. Denna äggakaka smakar lika bra som den som kräver lite mer arbete.” (cit från ”Tips och recensioner” på denna blogg).

Vill lägga till en liten sak: Om du väljer att göra den skånska äggakakan i ugnen och har en stekpanna av gjutjärn, stek gärna på den 10 minuter på spisplattan innan ugnen. Kan vara bra eftersom gjutjärnet är tjockt och kanske inte får tillräckligt med värme i ugnen för att äggakakans botten ska bli fast och fin.

Prova gärna att tillaga en skånsk äggakaka, tror inte du blir besviken.