Till vänster: Ett riktigt bra skärpstål

I mitten: Ett diamantbryne

Till höger: En skärpare, med två hjul för knivar med japansk slipning

Vilket är bäst? Självklart ett riktigt bra skärpstål. Alla har väl sett hur riktiga kockar skärper sina knivar med en väldig fart, och dom gör det ofta eftersom knivarna används hela tiden. Jag upplever att jag har så dålig koordination så det blir bara skit när jag försöker använda skärpstålet. Jag är lika kass på att använda ett skärpstål som på att dansa. Hänger väl ihop med koordinationen? Köpte en pryl(den till höger). Nja, den är väl sådär, ingen riktig höjdare. Nu har jag hittat ett diamantbryne. Det funkar bra! Lägger brynet i den vinkel som kniven är slipad och bryner. Blir riktigt vasst o bra. Beror kanske på att jag slipat och använt bryne tidigare på några hundra par skridskor.
Tänk nu på att det är en avsevärd skillnad på att slipa och att skärpa. Läs gärna länken om att underhålla sina knivar: "Håll dina knivar i form"

Jag är övertygad om att min äldsta son som är kock skärper mina knivar med skärpstålet när han kommer och hälsar på. När blir det?