Jag tänkte överraska med "Skånska julköttbullar". Finns det? Bästa verktyget för att hitta ett recept är naturligtvis Google. "Googlade" länge och väl och hittade massor av recept. Jag skriver det direkt, att jag INTE hittade något som liknade en extra stor gastronomisk upplevelse när det gäller en landskapsvariant på köttbullar. Köttbulle i sig är en  välsmakande bulle.

Jag hittade bara TRE avvikelser när det skrivs recept om skånska köttbullar kontra köttbullar, och då har jag nog läst 50 recept:

  • 1 kryddmått kanel i smeten
  • Vanligt förekommande är också brynt schalottenlök istället för vanlig gul lök
  • Fläskfärs ligger på topp istället för blandfärs. Att fläskfärs ligger i topp kan jag förstå. Min lärdom är att det ofta används mer fläskfärs i Skåne, jämfört med andra landsdelar. Ganska logiskt då fläskfärs i Skåne oftast har mycket lägre fetthalt än i te.x Göteborg med omnejd. Med "skånsk fläskfärs" blir resultatet väldigt saftiga köttbullar eller pannbiffar.
Sammanfattningsvis: Det var inga större avvikelser mot de vanliga köttbullarna. Mycket snack och lite verkstad om du vill ha skånska köttbullar.

Lika gott att fortsätta med köttbullar som är ett säkert kort:

Har du möjlighet att köpa fläskfärs med låg fetthalt tycker jag du ska satsa på det till dina köttbullar.

Om du lagar köttbullar efter receptet ovan då tror jag inte du kommer att laga några andra i framtiden.

När jag lagar köttbullar till jul gör jag så många att det även blir en måltid på stekdagen. Idag fick det bli så här:
  • Köttbullar, så klart
  • Potatismos. Mos med gräddfil som blev över från sillinläggningen.
  • Rejält ugnsrostad brysselkål
Vad slår köttbullar?