När jag tänker efter en stund finns det minst fyra saker i matväg som kan kallas genuint skånska.

  • Ålagille
  • Spettekaka
  • Gås
  • Äggakaka
Om jag skulle få frågan om vilket jag skulle välja först, då blir det utan tvekan Äggakakan. Egentligen är äggakakan som en tjockpannkaka eller ugnspannkaka. Kanske mest till utseende men inte till innehåll. Precis som namnet säger består den av mycket ägg och då handlar det om många ägg.

Historien bakom den skånska äggakakan sägs vara att den var perfekt att ta med sig ut på åkrarna då det var skördetid eftersom den mycket väl kan ätas kall. Tungt arbete och långa arbetsdagar krävde mycket mat.

En äkta skånsk äggakaka skall tillagas i stekjärn ovanpå spisen. Självklara tillbehör är stekt fläsk och rårörda lingon. Jag tillagar den inte i stekjärn på spisen utan i ugnen. Det är bekvämt och risken vad som kan hända när den ska vändas i stekjärnet är som bortblåst. Ska jag vara ärlig så smakar den lika gott. Kanske är det så att jag som icke infödd skåning väljer den enkla vägen - ugnen. Däremot vände min mamma hur enkelt som helst en skånsk äggakaka som lagades i stekjärn. Det hade hon säkert fått lära sig från barnsben hemma i det skånska köket på bondgården med många barn, en fjuttig mark, grisar och kor i ladugården.

Skånsk äggakaka, 4 portioner
  • 10 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl socker (jag tar halva mängden)
  • 1 msk salt
  • 1 l mjölk
  • Vispa ägg, mjöl (sikta gärna ner mjölet), socker och salt till en jämn och fin smet. Tillsätt mjölken och vispa ihop med övriga ingredienser.
Receptet på smeten kommer från Brösarps gästgiveri.

Eftersom jag gör äggakakan i ugnen
  • Värm ugnen till 200 grader under tiden som smeten sväller
  • Smörj en lagom stor form eller ett stekjärn med höga kanter och häll i smeten
  • Grädda i ugnen tills äggakakan har stannat. Nagga den några gånger under gräddningen
Servera med stekt fläsk och rårörda lingon.

En äggakaka som tillagas i ugnen kanske inte ska kallas skånsk äggakaka. En skånsk inte helt okänd restaurang kallade "Dagens lunch" för "Robins äggakaka". Kanske var den tillagad i ugnen eftersom lunchgästerna vanligen är väldigt många. Spelar mindre roll om det heter Robins äggakaka. Med stekt fläsk och rårörda lingon är det kanongott.