I något sammanhang såg jag Leif Mannerström tillaga Sjömansbiff. Minns kanske riktigt hur han gjorde men jag tror mig kunna plocka fram det mesta ur minnet, kanske har jag glömt något. En sak med den här sjömansbiffen var att Mannerström lärt sig tillaga den på den restaurang där han hade sitt första jobb.

I stora drag innehåller sjömansbiffen detta:

Oxkött. I mitt fall skivade jag fransyska

Brynt lök

Purjolök

En halv flaska öl, gärna Porter. En halva till sjömansbiffen och en halva till kocken

Kryddpepparkorn

Hel kryddnejlika

Potatis

Fond eller buljongtärning

Jag bryner köttet i en järngryta som sedan ska in i ugnen. Salta och peppra när köttet bryns. Stek löken i en stekpanna precis när den börjar ta färg, ner med löken i järngrytan där köttet ligger. Häll i en halv flaska mörk öl eller porter. Tillsätt fond eller en buljongtärning samt purjolök, kryddpepparkorn och några kryddnejlikor. Låt det stå och puttra på svag värme under tiden du gör nästa steg.

Skiva den skalade potatisen i ganska tjocka skivor. Vänd dessa i vetemjöl och stek på en kort stund i en stekpanna. Som jag förstod det ger mjölet en viss knaprighet samt att det hjälper till att reda såsen en del. Lägg över potatisen i järngrytan.

Tycker du inte att ölen täcker kött och potatis kan du tillsätta mer öl, om du har något kvar, annars går det bra med vatten.

Sätt sedan in grytan i ugnen. Jag hade 150 grader och lät det ugnskoka i ca 2 timmar. Locket var på grytan hela tiden.

I mitt minne var det så här Leif Mannerström lagade Sjömansbiff. Kanske har jag missat något.