Sjömansbiff är rejäl mat. Enkelt att tillaga, det mesta sköter sig själv i ugnen. Innan ugnen tar vid är det så klart en hel del som ska skivas och brynas. Efter det klarar ugnen resten och det är bara att vänta på en mustig gryta.

Det här behöver du till fyra portioner

  • Ryggbiff, jag räknar med en skiva ryggbiff till varje portion
  • Potatis, knappt 1 kg
  • 1 gul lök
  • 1 liten purjolök
  • 1 flaska öl, 33 cl och lika mycket vatten
  • 2 kryddnejlikor, 1 msk vitpepparkorn och 1 msk kryddpepparkorn
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 tsk salt
  • 1 msk vetemjöl
Nu är det dags att ta fram ett stekjärn
  • Bryn ryggbiffarna och lägg åt sidan, du kan dela varje biff i två delar om du vill eller ännu mindre bitar. Jag tycker om större köttbitar
  • Skala och skiva potatis samt lök
  • Bryn först lök  och purjolök tills det blir mjukt och sedan potatis
  • Mortla kryddorna
  • Värm ugnen till 175 grader
  • Koka upp vattnet tillsammans med buljongtärningen
  • Blanda ner potatis och lök i en järngryta. Spara lite som kan läggas överst i grytan
  • Krydda
  • Lägg ryggbiffarna ovanpå potatis och lök
  • Lägg lite potatis överst
  • Häll på öl och buljong
  • Pudra över vetemjölet, använd en liten sil
  • Sätt på grytlocket och tillaga i ugnen ca 1,5 timme
Det sägs att sjömansbiff tillagas i öl eftersom det var knaper tillgång på andra lämpliga vätskor ute på haven. Om det är sant vet jag inte.

Om du skulle ha en bit rökt fläsk i kylen kan du gärna steka på det och blanda ner i grytan. Jag tycker inte att det är ett måste.