Shepherd´s pie tillhör de brittiska klassikerna när det gäller maträtter. Den serveras på de flesta restauranger och pubar. Smaksättningen av köttfärsen kan varieras på många olika sätt. Det går självklart att laga pajen så att den mättar många magar eller till middag för några få personer. Även perfekt att ha som matlåda.

 De tre viktigaste ingredienserna tycker jag är

  • Stekt färs
  • Potatismos blandat med äggula
  • Worcestershiresås
Vilken färs som används tycker jag är en smaksak.

Så här gör jag Shepherd´s pie
  • Mager fläskfärs
  • Finhackad vitlök
  • Hackad gul lök
  • Skivad stjälkselleri
  • Riven morot
  • Buljongtärning
  • Worcestershiresås
  • Japansk soja
  • Tomatpuré
  • Vetemjöl
  • Vatten
  • Riven ost, gärna en med lite smak
  • Salt och peppar
  • Äggulor
Jag använder 500 g färs och fyra ganska stora potatisar
  • Sätt ugnen på 250 grader
  • Skala potatis, dela i mindre bitar och kok
  • Fräs gul lök, selleri, och morot. Tillsätt vitlöken mot slutet
  • Lägg i köttfärsen, stek på samma sätt som när du gör köttfärssås
  • Salta och peppra
  • Tillsätt 2 msk tomatpuré och 2 msk vetemjöl, rör om
  • Häll i 2 msk worcestershiresås och 1 msk japansk soja
  • Blanda ner 2 dl vatten och 1 grönsaksbuljongtärning 
  • Koka upp och låt det sjuda en bra stund. Tid och tålamod avgör.
  • Tillred potatismos med mjölk och smör och smaksätt med örtsalt och vitpeppar
  • Rör ner två äggulor i moset
  • Lägg över köttfärsen i en smord ugnsform
  • Nu är det dags att täcka köttfärsen med potatismos. Du kan välja mellan att spritsa moset, lägga ut det i klickar eller så kan du bre ut moset i ett ganska tjockt lager
  • Toppa formen med riven ost
  • Grädda i ugnen tills moset börjar få färg
Servera med en sallad. Vill du ha lite stänk av brittisk pubkänsla föreslår jag Fuller´s London Pride som dryck till pajen.

Trevlig helg!