Att själv lägga in sill eller strömming är inga konstigheter. Jag väljer gärna färska filéer från fiskdisken. Det är gott att ha när en stillsam frukost avnjuts på en helg. Gärna tillsammans med grovt bröd och kokt ägg. Inlagd fisk är inget vi behöver äta på speciella högtider typ jul, påsk eller midsommar. Tycker man om det passar det precis när som.

Senapsgravade strömmingsfiléer eller sillfiléer är inte det sämsta. Det kräver lite jobb men kan tillagas i god tid innan det ska avnjutas.

  • Börja med att inhandla färska filéer från fiskhandlaren
  • Frys dem minst tre dygn, för att följa Livsmedelsverkets riktlinjer för god mathållning
  • Skölj fisken och dra köttet från skinnet
  • Blanda en lag bestående av 5 dl vatten, 0,5 dl 24 %-ig ättika, 2 tsk socker och 1 msk finkornigt havssalt
  • Lägg den skinnfria fisken i lagen. Se till att all fisk täcks av lagen
  • Låt stå i kylskåpet över natten
  • Nästa dag blandar du ihop senapssåsen
  • 0,5 dl svensk senap, 1 äggula, 1 msk sherryvinäger, 1 dl hackad dill och 1 dl rapsolja. Till den här såsen har jag räknat med ca 400 g fisk
  • Låt fisken torka i hushållspapper innan du blandar ner den i senapssåsen. Ett ark under och ett ovanpå. Klappa lite försiktig med handflatan
  • In i kylen 1 dygn innan servering. Vågar lova att den håller sig i kylen i 1 vecka
Om du bestämt dig för att lägga in filéer kan du lika gott köpa på dig minst ett kilo filéer. Du kan samtidigt göra två ytterligare inläggningar. Det kommer att bli en rejäl sillfrukost. Stek gärna lite fina prinskorvar till barnen, förmodligen står inte fiskinläggningar på deras favolista.

Förslag på två andra inläggningar där du använder samma sorts fisk:



Baka gärna ett eget bröd att servera till äggen och sillen. Det här det bästa i min smak:


Nu har du en sillfrukost som inte går av för hackor!