Tror att jag någon gång skrivit att sejrygg och sej som fisk är lite underskattad. Beror kanske främst på att många inte tagit till sig sej och lagat fiskmiddag av den. 

Följer du min blogg har du säkert snappat upp att jag är mycket för sej. 

Sejen har jag lärt mig att uppskatta i vårt grannland Norge där många är otroligt duktiga på att tillaga fisk. Slår gärna ett slag för sej här hemma i Sverige.

Nu blir det sej på det här sättet

  • 500 g sejrygg som antingen drar i en saltlag eller som saltas och får stå i kylskåpet en stund
  • Värm ugnen till drygt 100 grader
  • Dela sejryggen i portionsbitar, torka av med hushållspapper och lägg ner i en smord form
  • In i ugnen och låt fisken tillagas tills den har en temp av 48 grader
Krämig vitkål, fänkål, morot och knaprig rädisa
  • Strimla vitkål, skiva fänkål och hyvla morot med en osthyvel eller potatisskalare
  • Stek mjukt i smör och olja
  • Salta och peppra
  • Häll på grädde och låt den koka in i grönsakerna. Jag hade en slatt lättvispad grädde från en tidigare efterrätt i veckan. Den använde jag till grönsakerna
  • Rädisor kan du skiva med en mandolin och lägga i kallt vatten för att få det något knaprigare. Servera på tallrikarna så som de är
Nästa steg
  • Lägg upp de krämiga grönsakerna på tallrikar och lägg fisken ovanpå grönsakerna
Dags att äta!

Några utvalda sejförslag kan du hitta här: