Sejrygg blev veckans fisk
Du som följer min blogg har inte kunnat undgå att notera att jag är förtjust i färsk fisk. Min fru är också det, därför blir det ofta färsk fisk på matbordet. Den köttiga sejen står högt upp på listan. Annan vit fisk från Nordostatlanten ligger också på 10 i topplistan.
Nu till veckans fiskmiddag - sejrygg
- Börja med att dela sejryggen i lagom stora bitar. Salta! Vilken metod du väljer för saltningen är upp till dig. Om du använder "Fisk" i menyn på min blogg så finner du olika sätt att salta. Tips: Saltlag är bäst!
- Skala palsternackor och morötter, ungefär 2/3 palsternacka och resten morötter
- Dela i mindre bitar
- Koka rotfrukterna mjuka, lägg gärna i en grönsaksbuljongtärning i kokvattnet
- Värm ugnen till 150 grader eller ta fram ett stekjärn och smält smör
- Torka av fisken med ett hushållspapper
- Nu har du 2 alternativ! Antingen sprider du några nypor ströbröd blandat med någon nypa mjöl och steker i järnet eller så väljer du ugnen med fisken i en smord form. Då räcker det med nyporna av ströbröd
- Oavsett vilket sätt du väljer är det klokt att tänka på och kolla sejryggens innertemperatur. Jag föreslår alltid 48 grader. Kan aldrig sluta att upprepa 48 grader! Känner mig som en tjatig papegoja. Jag vill bara väl för att du ska äta god fisk! "Överlagad" fisk är inte så gott. Kan få vem som helst att välja bort fisk
- Mosa de kokta palsternackorna och morötterna, tillsätt smör och örtsalt, kanske lite mjölk om du vill ha en tunnare puré
- En vinägrett är inte dumt till fisken. Här kommer ett enkelt och gott förslag:
- Hacka 1 dl svarta oliver. Ta bort kärnorna. Med 1 dl menar jag färdighackade oliver
- Finhacka 1/2 dm purjolök
- Häll i sherryvinäger och olivolja så det blir en vinägrett, smaka av med salt och strösocker
- Den här vinägretten tillsammans med oliver och purjolök är lagom för 2-3 portioner
Föregående inlägg: Pasta med lövbiff
Nästa inlägg: Gräddstuvad svartkål med stekt falukorv
0 kommentarer | Skriv en kommentar | Kommentarer RSS
Skriv en kommentar