Det bästa man kan göra är att ta god tid på sig för att laga en fiskmiddag. Finns det några genvägar? Tror inte det. Färsk fisk är en delikatess, oftast till ganska högt pris. Därför tycker jag den ska lagas med omsorg både med tanke på priset och hänsyn till fisken.

Med risk för tjôta sönder er rekommenderar jag att låta fisken få saltsmaken genom att ligga i saltlag. Följ gärna det tipset. 1 l vatten - 1/2 dl salt, helst finkornigt havssalt. Låt fisken ligga i lagen minst 30 minuter, gärna längre. Du får genom detta en fisk med mycket fin saltsmak. Men välj att salta på det sättet du tycker är bäst. Tror inte du slår saltlagen på fingrarna!?

Nu till sejfilé med skarpsås

Fisken

  • Fisken i saltlag
  • Torka av fisken
  • Ta fram tre tallrikar. Tallrik 1 med vetemjöl. Tallrik 2 med uppvispat ägg. Tallrik 3, antingen med ströbröd eller panko. Ta det du har i skåpet
  • Vänd i tallrikarna 1-2-3
  • Stek i stekjärn tills fisken är klar. Vill du kan du mäta med en termometer och rikta in dig på 48 grader
Skarpsås
  • Blanda hälften gräddfil och hälften majonnäs
  • Tillsätt rejält med hackad dill och vanlig svensk senap. Senap efter egen smak
  • Smaka av med salt och nymalen vitpeppar
Till fisken kan du med gott samvete servera vanlig potatis eller potatis som kallas delikatesspotatis. Lite sallad och olika tomater gör inte saken sämre