Varje gång jag besökt vårt grannland Norge har jag blivit bjuden på fisk av något slag. Norrmän kan fisk, tror att få slår dem på fingrarna. Fjorden i Tröndelag levererar sej både till fritidsfiskare och yrkesfiskare i stora mängder. Jag har sett det med egna ögon och förvånats över hur mycket stor sej det finns. Mina ögon föll på den stora sejen i Skarnsundet. Otriligt biffig sej! Trodde knappt mina ögon.

Besöken i Norge har fått mig att få upp ögonen för sej och få mig att inse att det är en köttig delikatess. Det godaste jag fått på tallriken har varit "Pannestekt sei fra Skarnsundet". 

För att inte göra mig själv besviken över mitt eget resultat har jag valt att inte tillaga just den fiskrätten.

Efter lite letande efter norska fiskrätter med sej hittade jag ett recept "Ugnsbakad sej med tomater och lök......enkelt och väldigt gott"

  • Sejfilé
  • Ge fisken en rejäl omgång salt
  • Dela tomater. Skiva gul lök
  • Bottna en smord ugnsform med hälften av löken och tomaterna
  • Lägg filébitar ovanpå
  • Toppa med resten av löken och tomaterna
  • Blanda finhackad dill med 1/2 fiskfond eller kraft som man med all rätt säger i Norge samt 1 dl olivolja. Smaka av med mald svartpeppar. Häll blandningen över tomater, lök och sejfilé. Kraft är egentligen ett mycket klokt val på namn för fond. Det ger verkligen kraft till det du lagar
  • Tillaga i ugnen 200 grader, ca 20 minuter
  • Vet inte om det är speciellt norskt men servera gärna med en god potatispuré
Gott och enkelt!