Ett gott bröd till buffé, soppa eller vad du själv vill servera tillsammans med bröd:

50 gram jäst

1 tsk salt

6 dl ljummet vatten

17-20 dl specialvetemjöl

Några delade blomkålsbuketter

1 burk basilikapesto

150 g fetaost

Rör ut jästen med salt och lite av vattnet. Blanda i resten av vattnet. Rör ner mjöl, lite i taget, tillsätt pesto, mosad fetaost och blomkål i ett par omgångar. Jobba ihop allt till en smidig deg.

Du behöver inte tillsätta olja eller annat fett till degen. Oljan finns i peston.

Låt degen jäsa i 40-50 minuter. Baka ut till limpa eller som ett runt bröd eller varför inte till ett långpannebröd. Jäs ytterligare 30 minuter. Pensla brödet med lite olja och strö över flingsalt och torkad timjan. Baka i ugnen, 180 grader varmluft i ca 40 minuter eller tills brödet fått färg och blivit knaprigt på ytan. Färdigt när brödet låter ihåligt när du knackar på det.

Grundidén till brödet har jag fått genom en broschyr från Nyblom Kollén.