Jag förvånas inte över att det i runda slängar bara är 40 % av kvinnor och män som äter lutfisk i Sverige. Lutfisk är lite speciellt. 

I Norge har lutfisk blivit festfisk. Debutanterna bland lutfiskätarna kryper allt längre ner i åldrarna. Påstående finns som säger att det äts 750 ton lutfisk i Norge varje decembermånad. Dit har vi nog en tuff match att gå för att nå samma nivå. Vi är ju dessutom många fler invånare i Sverige.

Jag har själv tills för några år sedan tillhört de ickeätande 60 procenten. Nu har jag fått smak på det och äter det med glädje.

Precis som all annan mat kan lutfisken varieras på olika sätt. När den serveras på det traditionella viset är det kanske främst såsen som skiljer. Antingen vitsås med kryddpeppar eller senapssås, beroende på olika landskapstraditioner.

Det är inte nödvändigt att bara hålla sig till det traditionella när det ska lagas lutfisk. En pudding är inte fel. Även här finns det självklart olika puddingar även om lutfisken är grundstommen. 

En sorts pudding med lutfisk

  • Tillaga ett paket lutfisk på sedvanligt sätt. Låt fisken svalna.
  • Koka skivad potatis
  • Stek på en eller flera Pak Choi som delats i mindre bitar. Gör samma sak med en bit färsk fänkål
  • Gör en bechamelsås och smaksätt den med skånsk senap, salt och peppar
  • Nästa steg är en äggstanning. Använder du exempelvis 4 ägg så vispar du ihop det med 4 dl gräddmjölk. Grundprincipen är lika många deciliter gräddmjölk som antal ägg. Smaka av med lite salt och svartpeppar
  • Värm ugnen till 175 grader
  • Bottna en smord ugnsform med potatisskivorna
  • Plocka lutfisken i små bitar och lägg ovanpå potatisen
  • Ringla över såsen
  • Grönsaker ovanpå såsen
  • Häll på äggstanningen, stick med en gaffel eller liknande så att äggstanningen fördelar sig i hela formen
  • Grädda i ugnen tills puddingen fått färg och äggstanningen stannat
Tillhör du de 40 % som äter lutfisk kanske en lutfiskpudding kan smaka!