Nötkött på tallriken tycker jag är gott! Tillsammans med mat från växtriket blir det "Jävligt gott".

Vanligtvis handlar jag närproducerat, vad det än gäller. Nu har jag gjort ett avsteg! Köpte ryggbiff från Irland. Skäms inte det minsta! Irländskt nötkött är lite speciellt. Nötdjuren på denna ö är oftast från djur som lever ute och äter det irländska gräset, nästan året runt. Det irländska gräset lär vara väldigt näringsrikt jämfört med vårt svenska som finns på betesmarkerna.

Vid besök på Irland har jag smakat det fantastiska kött som denna uppfödning ger. Därför provar jag ryggbiff importerad från Irland. Först som sist vill jag säga att: 

- Det här var riktigt gott kött!

Nu blir det irländsk ryggbiff med råstekt potatis och en pepparsås:

  • Börja med potatisen. Skala och strimla den sedan i en matberedare. Strimla den med en medelskiva, inte för tunn inte för tjock
  • När du plockar potatisen ur beredaren kan du lägga den i vatten med lite saft från en citron. Då blir den inte trist i färgen
  • Krama ur potatisen i en kökshandduk innan du börjar bryna
  • Bryn potatisstrimmorna i ett stekjärn. Potatisen ska bli lagom mjuk
  • In  ugnen på 75 grader för att hålla den varm
  • Salta potatisen när du serverar den
Ryggbiffen

  • Naturligtvis rumsvarm 
  • Har du ryggbiff med kappa bör du låta fettkappan vara kvar när du steker. Det ger extra god smak och blir lite gratisfett när du gör såsen. Skär bort kappan innan ryggbiffen hamnar på tallrikarna
  • Salta ryggbiffen innan du steker, peppra när den är färdigstekt
  • Stek ryggbiffskivor i smör och olja ca 2,5 min på varje sida i ett stekjärn. Ös biffarna med stekfettet under tiden. Ställ in biffarna i ugnen i en ugnssäker form eller i stekjärnet tillsammans med potatisen
  • Kolla gärna så att ryggbiffen har tempen du vill ha, innan den åker in i ugnen. Ugnen är bara till för att hålla köttet lite varmt. Dessa grader rekommenderas för ryggbiff: Här gäller det köttets innertemp. Rear(blodig) 60 grader, medium 65 grader och well done (genomstekt) 70 grader. Proffsen brukar säga att: Är köttet rött känns det som din kind, medium som din nästipp och genomstekt som din panna.
  • Låt köttet vila runt 15 min innan du servar det, antingen skivad eller i en hel skiva. Skivar du, tänk på att skiva mot köttfibrerna. Ingen vill väl ha seg biff på tallriken?!
Sås till köttet
  • Ta vara på skyn som blivit då ryggbiffen stekts!
  • Häll i lite grädde, koka ner såsen, tillsätt lite tomatpuré
  • Mortla röd peppar. Förväxla inte röd peppar med exempelvis rosépeppar! Det här är röd peppar: Jag citerar från Google: 
  • "Rödpeppar er en variant av peppar från pepparbusken(Piper Nigrum). Ska ej förväxlas med Rosépeppar, vilket kommer från en helt annan art. Genom att skörda pepparn när den skiftar färg till röd får dessa korn en helt annorlunda smak än vanlig svartpeppar"
  • Blanda ner röd peppar i såsen. Låt sjuda
  • Smaka av med Worcestershire sauce
  • Red med lite mjöl utrört i vatten, inte nödvändigt
Nötkött från Irland är inte fel!