Jag skrivit det tidigare och gör det igen! Skivad ryggbiff är min absoluta favorit när det handlar om nötkött. Den kan serveras i mängder av olika varianter. Biffstek med lök tror jag är den vanligaste. En mycket läcker maträtt som jag gärna äter. En annan specialare är att tillaga sjömansgryta med hela skivor av ryggbiff, en biff till varje middagsgäst.

Nu blir det något helt annat än det jag nämnt ovan, nämligen skivor av ryggbiff med råstekt skivad potatis och en sås baserad på öl. Självklart ska det vara pressgurka på tallriken.

Ryggbiff

Bryn ryggbiffarna i smör och olja ca 1,5 min på varje sida i en stekpanna. Ös biffarna med stekfettet under tiden. Ställ in biffarna i ugnen i en ugnssäker form. 150 grader ca 15 minuter eller tills biffarna har en innertemperatur på 55-60 grader. Låt vila ca 5 minuter innan servering.

Råstekt skivad potatis

  • Värm ugnen till 200 grader
  • Skiva potatis, ungefär 1 cm tjocka skivor. Lägg potatisen i en bunke
  • Häll över olja, salta och krydda med torkad timjan. Blanda runt
  • Lägg ut potatisskivorna på en plåt med bakplåtspapper
  • In i ugnen ca 30 minuter
  • Efter lite mindre än halva tiden kan du sänka temperaturen till 150 grader
  • När tempen sjunkit kan du ställa in ryggbiffarna
  • Innan du ställer in ryggbiffen kan du gärna ställa potatisen på lite högre höjd
Sås med öl
  • Häll 2 dl öl av valfri sort i en kastrull, låt ölen reducera till hälften
  • Tillsätt 2 dl crème fraiche
  • Senap i såsen! 2 msk dijonsenap eller annan senap. Låt såsen sjuda
  • Smaka av med salt och peppar, om det behövs
En av många saker jag tycker man ska tänka på när kött ska stekas är att det är rumstempererat. Det får absolut inte vara kallt. I all välmening till dig som steker kött är det här ett måste för att du ska lyckas. Som amatör har jag tagit till mig proffsens tips om just det här. Lägger du ner en skiva kallt kött i ett varmt stekjärn sänker du temperaturen i järnet, stekytan blir inte så bra och har du riktig otur blir köttet mer kokt än stekt.