Nu är favoriten bland nötkött på tapeten eller menyn ska jag kanske säga i matlagningssammanhang. När jag säger favorit menar jag skivad ryggbiff. Själva ryggbiffen tillagar jag i stora drag lika varje gång:

Salta biffskivan innan du steker. Ryggbiffen steks i het stekpanna med mycket smör ca 2 minuter på varje sida. Kryddar med svartpeppar när biffen fått sitt i stekpannan. 

Ös ryggbiffen när du steker på den. Kör klart den i ugnen på en temperatur runt 150 grader. Biffens innertemperatur bör hålla 50 – 60 grader. Allt beroende om hur du tycker ryggbiffen ska vara. Räkna med max 15 minuter. Låt köttet vila minst 5 minuter innan du skär upp det. Det passar även att servera ryggbiffen hel.

Vad ska då ätas till den delikata köttbiten? Vissa kallar det "skånsk potatis". Rätt eller fel? Jag har aldrig tidigare ätit det i Skåne. Namnet är säkert rätt när till och med legendariska kockar använder det namnet. Kanske bara jag som inte varit  med på noterna. Har tillagat potatisen flera gånger, visste inte att det heter "skånsk potatis" Nu vet jag efter att tittat i Leif Mannerströms bok "Husmanskonst".

Vad det än heter så är det riktigt gott.

"Skånsk potatis" till fyra portioner

  • Tärna 700 g potatis grovt
  • Hacka en gul lök
  • Stek potatistärningarna i olja tills de börjar bli mjuka och får lite färg
  • Tillsätt den hackade löken
  • Häll på 1 dl vatten och tillsätt 1 grönsaks- eller köttbuljongtärning. Rör runt så att tärningen smälter
  • Ner med 2 dl vispgrädde i stekjärnet. Rör om
  • 3 msk senap ska också ner och blandas runt. Utmärkt med någon av våra vanligaste senapssorter från senapshyllan i din butik
  • Smaka av med svart- eller vitpeppar. Salt har du i buljongtärningen
Nu är det bara att servera med ryggbiffen!