Ryggbiff eller entrecote - Båda köttbitarna är goda!
Till den här middagen smakar det gott med ryggbiff eller entrecote. Du får lite mer fett från en entrecote, vilket kan ge extra smak. Det viktigaste är att du väljer ut en bra råvara, vilket inte betyder att du måste gå till en kötthandlare som säger sig vara exklusiv.
Min köttbit består av entrecote, det var den som föll mig i smaken den här gången. Tittar mycket på hur marmorering ser ut. Entrecote kan jag välja bort många gånger. Något av det värsta jag vet på en skiva entrecote är om det finns fettbitar i köttskivan vilka är stora som en 2-krona. Men den här gången var det entrecote med enbart finn marmorering hos kötthandlaren.
- Jag tänker alltid så här: Om köttet tas ur kylskåpet ska det bli rumstempererat innan tillagningen påbörjas, det tar minst 1 timme. Lägger du kylskåpskallt kött i stekjärnet är risken uppenbar att det kommer att kokas i "kylarvätskan" som rinner ut i stekjärnet. Det blir inte gott!
- Torka köttet torrt med hushållspapper, innan det kommer ner i värmen
- Min utgångspunkt är att varje skiva entrecote är 2 cm
- Då tänker jag ungefär så här: Stektid 2 cm = 2 minuter/sida, 3 cm = 3 minuter/sida osv. osv.
- Salta köttet ordentligt på båda sidor med finmalet havssalt. Låt saltet dra in i köttet ca 20 min
- Smält smör i ett stekjärn och låt det "stanna" eller sluta bubbla, kan man säga
- Ha plattan någonstans mellan medium och full effekt
- Lägg ner köttbitarna och stek efter hur du vill ha det: Rare - Medium - Välstekt
- Ett litet mått på temperatur som du kan ha om du använder en termometer, vilket gör att du kan servera köttet efter vad som önskas: Medium/Rare 52-54 grader, Medium/Välstekt 58-68 grader, mycket välstekt 70 grader. Det är bara att välja. Personligen föredrar jag 58 - 60 grader.
- Låt köttet vila minst 5 min innan du serverar
- Du kan servera köttskivorna i ett stycke eller att skiva upp i lämpliga portioner
- Absolut, tycker jag! Skala potatisen. Använd en vass kniv och skär potatis i stavar. Asterix är en bra potatis till pommes
- Lägg potatisstavarna i en bunke med vatten i ca 60 minuter, för att dra ut stärkelse. Skölj stavarna i vatten
- Torka sedan i en kökshandduk
- För att därefter få potatisstavarna lite torrare är ett sätt att sedan lägg dem i en plastpåse med någon matsked potatismjöl och skaka om
- Tillagas enklast i ugnen i en långpanna med bakplåtspapper i botten. Ringla lite olja över potatisen och blanda med händerna.
- Med ugnen på 210 grader, varmluft, tar det 30 - 40 minuter att tillaga
- När potatisen är klar är det dags att sprida flingsalt eller vanligt salt över
En av såserna är idag en Café de Paris-sås. Enkelt att göra:
100 gram smör
½ dl rapsolja
1 ägg
½ dl hackad persilja
2 sardellfiléer (om du har det hemma)
2 tsk rödvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
1 tsk örtsalt
1 krm curry
1 krm starkt paprikapulver
Smält smöret och blanda ned oljan. Låt svalna. Knäck ägget i en mixerbägare. Tillsätt övriga ingredienser. Häll i smöret och oljan. Mixa genom att börja i botten av mixerbägaren och dra mixern sakta uppåt. Gör så några gånger tills såsen känns krämig
Servera såsen i små koppar och dippa kött och pommes!
På köttbitarna vill jag gärna ringla över en sås:
- Börja med att koka upp 2 dl vatten, tillsätt en grönsaksbuljongtärning
- Tillsätt 1 msk dijonsenap, 5 msk vinbärsgelé, 1 msk kinesisk soja, 1/2 dl grädde och 1/2 dl rött vin
- Låt allt reduceras eller koka ner, kan vi säga
- Blanka av med 1 msk smör
2 kommentarer | Skriv en kommentar | Kommentarer RSS
Skriv en kommentar
Föregående inlägg: Grön ärtsoppa med fiskfilé
Nästa inlägg: Kyckling - broccoli - morötter
Café de Paris-sås måste jag prova. Är det viktigt att äggulan är rumsvarm eller kan den vara kylskåpskall?
Ser gott ut, Bra det du skriver om att ha ögonen öppna och titta på köttbitarna i disken, Tycker inte heller om entreco med fettklumpar