Rotmos säger många tar väldigt lång tid att tillaga. Det tar i och för sig inte mycket längre tid än att göra potatismos.

 God rotmos bygger på kålrot, potatis och morötter.

Börja med att skala rotfrukterna. Kålrot kan du skala på två sätt, antingen genom att skala av skalet med en vass kniv eller att dela kålroten i mindre skivor och skala med en potatisskalare.

När jag lagar rotmos brukar jag ha ca ½ kg kålrot, tre normalstora potatisar och två morötter.

Då skalningen är klar, dela allt i mindre bitar. Koka tills det känns mjukt och genomkokt, drygt 20 minuter. Om du saltar rotfrukterna vid kokningen tycker jag inte att salt behöver användas när du smakar av moset. Allt beror förstås på hur mycket du saltar när kokningen dragit igång.

Häll av kokvattnet men spara 1 dl som kan användas att späda moset med om det känns för tjockt för din smak.

Mosa med en potatisstöt, vispa moset, tillsätt en klick smör och smaka av med vitpeppar.

Till rotmos är det gott med köttkorv, fläskkorv, falukorv, oxbringa eller fläsklägg.

Jag valde falukorv den här gången.

Förvisso innehåller falukorv nitrit men det är ännu värre med färdigköpt rimmad oxbringa och rimmad fläsklägg. Vill du ha rimmat kött så gör det själv utan nitrit. Finns en uppsjö av recept på nätet. Bara som ett tips.