Kålrötter kan man göra mycket av. Gott att rosta i ugnen tillsammans med andra rotfrukter och grönsaker. Eller varför inte i en gratäng tillsammans med potatis och morötter. Klassikern får väl ändå rotmos räknas till. En gammal hederlig rätt som kan serveras med många olika sorters kött. Rimmad oxbringa, köttkorv eller fläsklägg skulle jag tippa som de vanligaste.

Så här på höstkanten när bönderna skördar kålrötter bör man passa på att äta kålrot. Och absolut rotmos. Kålroten är på hösten pinfärsk och oftast billigare än vid andra tider på året. Med lite tur kan det räcka med en tia eller till och med en femma för ett kilo. Jämför det med närmare 30 kr/kg när skördetiden passerats. Dubbelt upp jämfört med potatis.

Gör slag i saken och gör gärna rotmos på de färska kålrötterna.

  • Kålrot, ca 700 g
  • 3 potatisar
  • 3 morötter
Skala och dela i mindre bitar. Koka i vatten tills allt är mjukt. Kok allt på en gång. Välj en fast potatissort. Salta med grovkornigt havssalt och tillsätt gärna en grönsaksbuljongtärning.
  • Mosa blandningen som typ potatismos, tillsätt en liten smörklick
  • Blir det tjockt hoppas jag du sparat lite av kokvattnet att späda med
  • Smaka av med vitpeppar. Var lite försiktig med vitpeppar, det kan lätt bli för mycket tillsammans med kålrot.
Hösten är som bekant skördetid - då kan vi verkligen laga mat i säsong