Hoppas du tycker om lamm!  Rostbiff från lamm, kanske? Jag bygger min rätt av två lammrostbiffar.

Den här rätten kräver inte att rostbiffen är varm. Därför kan du inleda den stundade middagen med att:

  • Bryn två lammrostbiffar i en ugnssäker stekpanna kryddade med salt och svartpeppar
  • Blanda ihop rosmarin och timjan med en skvätt japansk soja skeda det över rostbiffarna
  • Ställ in stekpannan i ugnen, 150 grader
  • Välj hur du vill ha köttet stekt:

    55-60 grader, rosa kött

    60-67 grader, medium

    67-70 grader, välstekt

  • Som jag skrivit innan, använd termometer. Då är du på den säkra sidan!
  • Ta ut köttet och låt det vila tills det är dags att skära upp.
Gott till köttet
  • En god sallad - kokta små potatisar - rädisor -  finbladig grönkål. En bra sallad, med finbladig grönkål. Dessa fantastiskt goda blad slängs ofta när grönkålen skördas.
  • Det blir lite som en potatissallad
  • Blanda grönsakerna med en dressing, olja- lite sherryvinäger* - dijonsenap - salt svartpeppar och en skvätt vatten
  • Ringla dressingen över salladen
  • Avsluta med smulad fetaost
Nu ska köttet skäras upp
  • Ta fram den vassaste kniven du har
  • Skär upp köttet i tunna bitar - skär mot köttfibrerna - för att undvika segt lammkött
Nästa steg
  • Fördela köttet över salladen
Att dricka till
  • Är barnen med i spelet ska deras festdricka serveras
  • Till vuxna vill jag rekommendera ett ganska billigt men mustigt franskt rödvin " Le Chef" Finns på Systembolaget, 89 kr för 1 liter
Nu är det lördag med lammrostbiff och ett gott vin!

* Sherryvinäger, det kan låta lite snobbigt eftersom det är lite dyrare än te.x äpplecider- eller rödvinsvinäger. Vinsten är däremot att sherryvinäger är smakrikare och du behöver inte använda denna vinäger i samma mängd som vanligtvis förekommande vinägersorter.
Jag har aldrig provat äkta vinäger. Äkta vinäger kostar 600-700 kr/10 centiliter. Visste du det?