Det här blir en avstickare från färska räkor! Nämligen rökta räkor. Har du inte provat det tycker jag verkligen att du ska prova. En rökig smak på räkor passar fint.

Du kan röka dina räkor själv. Tänker du göra det bör du köpa frusna räkor med skal. Använder du färska räkor är risken överhängande att räkorna blir sega och torra. Dessutom är frusna räkor  billigare än de som allmänt kallas färska. Att köpa räkor hos fiskhandlaren och frysa in på egen hand är ingen bra affär.

Du behöver en klotgrill, grillbriketter, blötlagd rökflis och självklart räkor direkt från frysen.

  • 1 kg frusna räkor, med skal
  • Lägg rökflisen i vatten ca 30 min. Du behöver ungefär 4 nävar
  • På ena sidan av grillen bygger du upp 15-20 briketter, tänd på och använd ditt tålamod för att skapa en riktigt fin glöd. Skapa glöden på exempelvis den vänstra delen av grillen
  • Lägg 1-2 nävar rökflis över glöden
  • Nu lägger du räkorna på grillgallret, absolut inte över glöden utan vid sidan om
  • Sätt locket på grillen, öppna alla spjäll både under grillen och på locket. Viktigt att placera locket på ett sätt så att all rök passerar räkorna. Har du briketter och flis på vänster sida i grillen och räkorna till höger då gäller det att ha locket till höger om räkorna så att röken passerar räkorna hela tiden. Som sagt, alla spjäll fullt öppna!
  • Du kan räkna med att det tar drygt 30 min att röka räkorna
  • Under själva rökningen behöver du troligen tillsätta ytterligare rökflis. Lyft locket och kolla när det behövs. Det ska vara kraftig rök hela tiden!  Går inte all flis åt kan du använda resten en annan gång
  • När räkorna är färdigrökta lägg dem i en skål och låt svalna
Nu är det bara att servera och låta alla skala sina räkor och äta tillsammans med vitlöksbröd. Lite majonnäs är inte fel.