Rökt makrill kan ätas både varm och kall. Rökt makrill är perfekt picknickmat tillsammans med en sallad. Filéerna brukar säljas färdigrökta hos fiskhandlarna, tror även att de finns i förpackad form. Kryddningen varierar. Svartpeppar, chili och dill som några exempel. Jag tycker alla kryddningar är lika goda.

Det är inte bara på en picknick som rökta makrillfiléer är gångbara. Riktigt gott till en middag. Då tycker jag de ska värmas i ugnen, blir nästan som nyrökta. Det doftar rökeri i köket!

  • Värm ugnen till 125 grader
  • Smält smör och pensla makrillfiléerna
  • Tillaga i ugnen tills de känns genomvarma
Gott till makrillen är stuvad potatis
  • Kokt potatis som delats i grova bitar eller hela om de är små
  • Gör en stuvning på smör, mjöl och mjölk. Salta och peppra
  • Blanda ner hackade örter. Te.x persilja, oregano och citronmeliss
  • Vänd ner potatisen i stuvningen
Om du ändå är hos fiskhandlaren och köper makrill tycker jag du ska köpa lite sjögrässallad. Passar bra till de flesta fiskrätter. Fantastiskt gott!