Besökte Kåseberga som ligger i Ystads kommun. I Kåseberga finns det ett rökeri som är väldigt duktiga på att röka fisk av olika slag. Vi köpte med oss rökta makrillfiléer smaksatta med svartpeppar. Dessutom fick rökta sillfiléer åka ner i den medhavda kassen. Dessa två fiskarter blir en snabb, enkel och god middag för oss som tycker om rökt fisk. Jag har tillagat det här många gånger och tycker att den rökta fisken blir fantastisk då den värms upp i ugnen.

  • Värm ugnen i allt från 150 till 200 grader
  • Pensla fisken med smält smör
  • Tillaga i en ugnsform
  • Låt några potatisar från gårdagens middag åka med i ugnsformen, om du har det i kylen och planerat för rökt fisk från ugnen
  • Klart när fisken och potatisen känns genomvarm
En romsås passar fint till fisk. Gör bara inte samma misstag som jag! Köpte en burk med färdig romsås som både vad det gäller innehåll och smak har mycket i övrigt att önska. Ingen hit precis!

Gör hellre en egen romsås:
  • Lika mycket crème fraiche som majonnäs
  • Finhackad rödlök, efter smak
  • Stenbitsrom eller kalixrom, om du vill slå på stort
  • Hackad dill, citronsaft och lite salt och peppar. Några stänk Tabasco är inte heller fel
  • Förbered gärna romsåsen så att den tar till sig smakerna när den står i kylskåpet och "mognar"
Rökt fisk tycker jag alltid är gott. Gör bara inte samma dumma misstag som jag, färdig romsås var en stor miss.