Det finns många olika sorters rökt fisk. Några är mina favoriter andra köper jag inte ens. För mig handlar det om ett medvetet val, beroende på var fisken kommer ifrån.

Får jag välja tre favoriter, i rangordning blir det röding, makrill, böckling och varmrökt lax från Färoarnas odlingar. Var och en goda på sitt sätt.

Tror jag tidigare skrivit om att vår fiskhandlare röker bl.a röding för egen maskin. Rödingen är fantastisk god, så god att jag gärna beställer ett par rökta filéer med jämna mellanrum, då det ska festas med rökt fisk på tallriken. 

Rökt röding:

  • Inte mycket att orda om, beställer den färdigrökt från #bäst i stan
Potatiskaka:
  • En potatiskaka kan göras på olika sätt. Oftast med tunt skivad potatis. Den här gången väljer jag att göra den på potatismos
  • Till 2 portioner är det lagom med 2 stora potatisar
  • Koka potatisen i saltat vatten
  • Pressa potatisen med en potatispress
  • Blanda ner 1 ägg
  • 1 stor klick smör
  • Någon matsked grädde, om du tycker moset är för tjockt. Bör ändå vara ganska fast
  • Blanda ihop till mos och smaksätt med örtsalt, hackad dill och mald vitpeppar
  • Värm ugnen till 200 grader
  • Smörj en lagom stor ugnsform med smör. Ströa med ströbröd. På samma vis som när du bakar en sockerkaka
  • Platta till moset ordentligt
  • Baka i ugnen ca 40 minuter
En enkel kall sås med två ingredienser:
  • Crème fraiche
  • Smaksätt med pepparrot, allt efter smak
Rökt röding går inte av för hackor!