Rödingen som vi har hos fiskhandlarna är oftast odlad fisk. Till skillnad från den odlade laxen odlas rödingen i kassar på land. Den odlingen har egentligen ingen negativ miljöpåverkan utan i vissa fall en positiv påverkan, jämfört med den odlade laxen som påverkar både vatten och den vilt levande laxen.

Vad det gäller odlad röding, som odlas i kassar på land, i en del fall används det som blir kvar i odlingskassarna till gödning för växtligheten på åkrarna. Positivt!

Nu till maten!

  • Värm ugnen till 150 grader
  • Pensla fisken med olivolja och salta
  • Lägg ner rödingfiléerna med skinnsidan neråt
  • Ungefär 5 min i ugnen så är fisken klar
Sås
  • Pressa ut 5 msk citronsaft i en kastrull. 
  • Häll i 3 dl grädde
  • Klipp ner dill, det går även bra med frusen hackad dill
  • Koka upp på hög värme så att det reduceras till en grov sås
Morot & Broccoli

  • Kok morötter och broccoli mjuka, ungefär hälften av varje
  • Sila av kokspadet och spara det
  • Stöt sönder grönsakerna med en potatisstöt
  • Tillsätt lite av kokspadet 
  • Ringla ner olivolja och blanda ihop
  • Smaka av med vitpeppar och örtsalt
Välkomna till bords!