Att grilla fisk en solig sommardag är inte alls dumt! Rödingfilé, sparris, potatis, citron och smält smör med dill är en delikatess.

Börja med att salta fisken och låt det dra en stund.

Grillning: En riktigt fin glöd är förutsättningen. Lägg gärna lite folie på grillgallret för att undvika att filéerna fastnar på gallret. Grilla enbart med skinnsidan mot glöden, fisken behöver inte vändas.

Sparris och delad citron grillas samtidigt med rödingen, direkt på gallret.

Sås: Hacka dill, smält smör och tillsätt dillen.

Potatis: Allra helst vår svenska nypotatis/färskpotatis.

Några små tips från mig till dig, kanske kan du dessa redan, jag kör tipsen ändå:

Om du inte vill lägga folie på grillgallret är det klokt att köra med en stekspade mellan galler och fisk när den grillas. Då fastnar den inte lika lätt på gallret. Grillningen tar lite längre tid om du använder aluminiumfolie.

Poängen med att lägga citronen på grillen är att när den blivit varm då kan du krama ut ännu mer citronsaft på ett enkelt sätt.

Sparrisen väljer många att skära av den träiga nedre delen med ett par centimeter. Det är klokare att ta en sparris och böja den. Vips, den går av och hela den träiga delen är borta! Titta  på bilder där  långa sparris  skurits av och du har det träiga kvar, oavsett hur fin och tunn sparrisen är. Lägg ner, med att skära av ett par centimeter, du får mindre sparris i centimeter men mycket godare. Värst av allt är om man inte tillämpar denna enkla princip på vit sparris, som oftast är grov i sig.

Nu kanske någon undrar varför jag har alu-formar under grillgallret. Ger ett kort och enkelt svar: Hatar att tömma gillen på aska från kol eller briketter, bättre att ha aska i en låda och sprida till mina små odlingar. Så är det!

Det var allt för idag. Hoppas du lagar och äter en god middag!