Raymond Blanc, en liten fransman som är verksam i Storbritannien. En härlig kock med stor förmåga att dela med sig av fantastiska maträtter. Han gör det som kan verka svårt att bli enkelt. Kanske inte konstigt att Blanc är Michelinkock med flera stjärnor på sitt CV. Läste att han dessutom är självlärd.

Det går en serie på TV-kanalen Godare med Raymond Blanc där han visar hur man svänger ihop allt från grillade grönsaker till bläckfisk.

Jag fastnade för något helt annat än bläckfisk. Långbakad lammbog och en sallad. Den rätten gav mig inspiration att tillaga något som påminner om det Michelinkocken presenterade. 

Lammbog

  • Värm ugnen till 175 grader
  • Pensla ett tunt lager rapsolja över hela bogen
  • Krydda med torkade örter  eller färska te.x rosmarin, timjan, dillfrö och riven vitlök eller något annat. Även örtsalt och svartpeppar fick åka med. Krossa gärna allt i en mortel innan det är dags att gnida in köttet
  • Placera lammbogen i en ugnssäker form
  • In i ugnen 2 timmar
  • Ta ut bogen och ös den med vätskan från köttet
  • Sänk värmen till 125 grader
  • Häll ett par deciliter vatten i formen
  • Lägg folie över 
  • In i ugnen ytterligare 2 timmar
Sallad
  • Hacka ordentligt med bladpersilja och olika paprikor eller halvor av snackspaprikor. Blanda gärna ner färska tomater
  • Tillsätt färdigkokta och sköljda kikärtor
  • När lammbogen är färdiglagad försök få bort fettet från vätskan i formen och använd lite av det som blir kvar som dressing i salladen
  • Pressa över lite limesaft
  • Blanda väl
Lammbog som tillagas på det här sättet blir otroligt mör och köttet kan enkelt skrapas bort från bogen med en sked eller gaffel.

Stort tack till Raymond Blanc för inspirationen!