Ratatouille kan ätas tillsammans med det mesta. Varför inte som en egen rätt tillsammans med ris eller pasta. Jag väljer att prova den till fisk. Grönsaker och fisk kan aldrig bli fel.

Att tillaga ratatouille dagen innan den serveras gör att smakerna sätter sig och det blir ännu godare. Du kan även göra ett storkok och servera den till andra middagar.

Ratatouille, 4 portioner

  • 1 hackad gul lök, 2 rivna vitlöksklyftor, torkade örter. Om du inte använder gul lök så kan du med fördel använda den gröna delen på en purjolök. Jag föreslår att du kör purjolök, örter och vitlök tillsammans med olja i en minihackare eller mixer. Då får du det riktigt ordentligt finhackat och behöver dessutom inte tillsätta olja när du fräser
  • 1 Zuccini och 1 aubergine. Skär i grova bitar
  • 3 paprikor, välj vilka färger du vill. Kärna ur och skär i bitar
  • 3 finhackade tomater
  • 2,5 dl vitt vin. Har du inte vitt vin hemma kan du istället använda 1 buljongtärning (grönsak) och 2,5 dl vatten 
  • Svartpeppar
  • Fräs lök och örter 
  • Blanda ner tomaterna, koka en stund så att vätskan kokar bort
  • Tillsätt övriga grönsaker och låt dem fräsa en stund
  • Tillsätt vinet eller vatten och 1 grönsaksbuljongtärning 
  • Låt allt sjuda minst 30 minuter
  • Smaka av med nymalen svartpeppar
Ratatouille betyder från börja "usel mat" eller "uppkok". Tiderna förändras och rätten har etablerat sig som en klassiker i det franska köket.