Räkfrossa, har du hört den termen när det serveras räkor? Förmodligen. Uttrycket används väl mest av restauranger som saluför räkor på menyn. Det enda jag kan läsa ut av "räkfrossa" är att äta hur mycket man vill för en bestämd summa pengar och att kostnaderna för dryckerna ligger ovanpå priset för räkfrossan. Förstår inte riktigt varför det ska frossas. Känns bättre att i lugn och ro njuta av havets läckerheter. 

Visst är det gott med räkor, enda felet är att det oftast är dyrt att inhandla räkor. Det högsta priset jag har sett var på nyårsafton 2020, 995 kr/kg stod det på den lilla prisskylten.

Nu i sommar är inte dagspriset heller så lågt. Läste i Aftonbladet att det oftast ligger på 500 - 600 kronor kilot. Därför får det bli djupfrysta stora räkor till en lägre kostnad. Inte fy skam det heller även om färska räkor är det bästa.

Ska du äta stora räkor som är skalade tycker jag att det bästa sättet att tina dem är att hälla upp dem i ett durkslag och tina i kylen 3 - 4 timmar. Glöm bara inte att sätt durkslaget över en lämplig skål så att du inte åker på en storstädning av kylskåpet.

Smaka gärna av frusna räkor då de tinat. Tror att du som jag gärna låter dem stå och dra med en liten mängd salt. 

Förslag på en god tallrik med räkor:

  • Räkor, så klart
  • Hjärtsallad
  • Olika sorters tomater
  • Citronskivor
  • Några nachochips
  • En sås av crème fraiche smaksatt med pepparrot och lite cayennepeppar 
Har du räknat benen på en räka? Räkan har tio ben ordnade i fem benpar.