Skaldjur i form av räkor och kräftor behöver ingen närmare presentation. Kort sagt, bara att köpa lämplig vikt och antal hos fiskhandlaren.

Det blir fest för några av oss som är fullvaxinerade mot det kinesiska viruset och som hittills klarat oss utan att bli smittade.

Ska man ändå handla färdigmat, vilket jag räknar kokta skaldjur till, behövs det inte ställas till med bak av bröd till räkor och kräftor. Det tycker jag är lite överkurs. Var och en gör som den vill. Är det färdigmat så är det, skaldjuren spelar huvudrollen. Formidabelt att bara plocka till sig en pain riche i affärens brödskåp. 

Däremot gör jag gärna själv en superenkel sås som tar 1 minut

  • En blandning av majonnäs och lite grekisk fettfri yoghurt.
  • Riven eller pressad vitlök
  • Nypressad citronsaft
  • Cayennepeppar.
  • När det gäller vitlök och cayennepeppar är det bra att prova sig fram så att inte dessa smaksättare stjäl smaken från skaldjuren
Ska det festas med skaldjur vill det till att lätta på plånbokslädret annars får man vara utan. Det är inte gratis precis. Dessutom krävs även lite gott vin, ostar och kex om det ska bli en perfekt skaldjursafton. Det är värt varje krona!

Räkor är lite speciella. Vid sin könsmognaden är räkan hane och sedan blir den hona för resten av sitt liv. Konstigt, kan jag tycka men inget att gräva ner sig i.