Rotmos går ypperligt att servera tillsammans med mängder av olika kött. Köttkorv, fläskkorv, fläsklägg, oxbringa, stekt fläsk eller som det brukar sägas "you name it". 

Den bästa serveringen av rotmos har jag ätit på Oyna i norska Straumen : https://www.oyna.no/  Där serveras rotmos, köttkorv, kött och inte minst norsk akvavit, under slutet av julen. Rotmos med klackarna i taket, med andra ord.

Åter till en svensk middag

  • Lägg fläsket i en gryta, fyll på med vatten så det täcker
  • Lägg lite kryddpepparkorn, lagerblad, en grönsaksbuljongtärning och en kanelstång i grytan
  • Låt fläsket sjuda 1 - 1 1/2 timma
  • Spara lite av fläskbuljongen om du skulle behöva späda moset, resten kan du spara och ha som bas i en soppa, tillsätta i en gryta eller varför inte i en sås.
Under tiden fläsket sjuder kan du förbereda rotmos.

Rotmos

  • Kålrot, ca 700 g
  • 3 potatisar
  • 5 morötter
Skala och dela i mindre bitar. Koka tills allt är mjukt. Koka allt på en gång. Då är en fast potatissort är att rekommendera.
  • Mosa blandningen som typ potatismos, tillsätt en smörklick
  • Blir det tjockt hoppas jag du sparat lite av buljongen att späda med
  • Smaka av med salt och vitpeppar. Var lite försiktig med vitpeppar, det kan lätt bli för mycket tillsammans med kålrot.
Fläsket igen
  • När du tycker fläsket är klart kan du, om du vill, låta det svalna
  • Skär försiktig av svålen från fläsket. Dela fläsket i lagom stora bitar
  • Värm ugnen till 200 grader
  • Lägg fläskbitarna i en ugnsform
  • Pensla gärna, där svålen suttit på fläsket med ett lager senap och strö lite ströbröd över
  • In ugnen
För att få "logistiken" att fungera i den här maträtten är det klokt att göra så här:
  1. Koka fläsket
  2. Förbered och koka kålrot, potatis och morot. Koktid 30 - 40 minuter. Känn med sticka om det är mjukt
  3. När ingredienserna till rotmoset börjar koka kan du ställa fläsket i ugnen
  4. Mosa till rotmos
  5. Ta ut fläsket från ugnen
  6. Servera

– Rotmosen är det svenskaste av allt in om husmanskosten. Det är en svensk grönsak som kommer härifrån och som sedan spridit sig runt den kulinariska världen. (Edward Blom)

I min landsdel heter inte rotmos, ROTMOS:
  • I Skåne, Rabbemos eller Rabbegröd
  • I Blekinge, Bulsa